Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

«ΕΛΕΥΘΕΡΗ» ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

"Ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος η Παλαιστίνη", αναφώνησε και η Χιλή, μέσω του επικεφαλής της διπλωματίας Αλφρέδο Μορένο, ακολουθώντας κι αυτή το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, που έχουν αναγνωρίσει προ πολλού τη χώρα,μεταξύ των οποίων η Αργεντινή και η Βραζιλία.

"Η κυβέρνηση της Χιλής αποφάσισε σήμερα να αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός κράτους της Παλαιστίνης ως ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε δήλωση του που αναγνώστηκε στο υπουργείο.

Ο επικεφαλής της χιλιανής διπλωματίας ανακοίνωσε, αντίθετα, ότι ο χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα θα επισκεφθεί στις 4 και 5 Μαρτίου το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2010 η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Βολιβία και στη συνέχεια ο Ισημερινός αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ως "ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος στο εσωτερικό των συνόρων του 1967", δηλαδή στις γραμμές πριν από τον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο των Έξι Ημερών και την κατοχή της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Η Ουρουγουάη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει κι εκείνη σε αναγνώριση της χώρας μέσα στο 2011, χωρίς να δίνει καμιά απολύτως διευκρίνιση για τα σύνορα που πρόκειται να ζητήσει.

Η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα και η Κόστα Ρίκα αναγνωρίζουν ήδη το παλαιστινιακό κράτος, κάνοντας φανερό σε όλη την υφήλιο, πως δεν είναι αδύνατη μια συμμαχία όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής για να προστατεύσουν τα εσωτερικά συμφέροντα και την εθνική τους κυριαρχία. Με αυτή τους τη στάση επίσης, κορυφώνονται οι υποψίες πως διαχωρίζουν κάθετα τη θέση τους από τις Η.Π.Α που συνεχίζει να διατηρεί στρατιωτικό δυναμικό στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Αυτό το κύμα των λατινοαμερικανικών αναγνωρίσεων έχει ανησυχήσει το Ισραήλ και έχει προκαλέσει την αποδοκιμασία της Ουάσινγκτον, για την οποία "κάθε μονομερής ενέργεια είναι αντιπαραγωγική", σύμφωνα με το
State Department.



Εύη Στέφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου